Litt historie.

Rene Maurice Gattefosse

Eteriske oljer er ikke noe vi har begynt å bruke i moderne tid. Det er funnet over 10000 år gamle hulemalerier i Dordogne i Sør Frankrike og i Altamira i Nord Spania. Disse viser hvordan planter ble brukt både medisinsk og religiøst.

For mellom 6000 og 9000 år siden oppdagen menneskene at man kunne presse ut de fete oljene av oljerike vekster som oliven ,sesam og lin.

Man fant også ut at røyken fra trær, kvister, bark og skudd som ble kastet på bålet. Fort gjorde folk rundt døsige, glade, energiske eller tilog med kamplystne. Hodepinen kunne forsvinne, tette bihuler åpnet seg. Eller hysteriske anfall gikk over under påvirkningen av røyken. Da mente man at planten kunne drive ut onde ånder Ha ha

I Midtøsten oftret vanlige mennesker rosmarin, men overklassen ofret fankincense. I India omtalte man sandeltre som en gave til gudene. Dette fordi mange urter og oljer hadde rykte på seg for å fremme religiøs ekstase.

I Det gamle Egypt ble det utviklet en enestående balsameringkunst. I arkeologiske funn er det funnet spor av nellik, sedertre, muskat og kanel. Disse oljene er kjent i moderne aromaterapi for sine bakteriedrepende og forråtnelseshemmende egenskaper.

Fra tidlige tider sto også massaje sentralt i egyptisk legekunst, og dagliliv. Overklassen nøt daglige aromatiske bad. Påfulgt av massasje Smiler

Kineserne har en urtebok med beskrivelse av rundt 2000 urter og 20 eteriske oljer. Den heter Pen Ts'ao , og er utgitt av Shih Chen. Dette er ingen ny bok.....

India har brukt eldgammel urtemedisin i flere tusen år. Og praktiserer fortsatt av tallrike indiske leger. Massasje kombinert med eteriske oljer har vært og er en helt naturlig del av indisk dagligliv og sykdomsbehandling.

Pedaeius Discorides, som var lege i den romerske hær på Neros tid. Skrev en storslått Materia Medica i urtemedisin. På flere hærtokter i mange land hadde han samlet og studert urter. Hans fem bind ble et standard referanseværk i over 1000 år.

Den store Galenos ( 130 -200 e.Kr )omtalte narsissoljens duft som sjeleføde. han brukte aromatiske oljer i hjembyens Asklepios - tempel. Hans enorme kunnskaper ble nedtegnet i 11 bind. Disse inneholder både studier av de enkelte planter og oppskrifter. Galenos oppskrift på koldkrem er fremdeles i bruk i farmasi og kosmetikk bransjen.

Inorden var eteriske oljer en del av apotekets standardpreparater på 1700 tallet. Mang en nordmann har fått en kamferklut på brystet mot forkjølelse. Innhalert eucalyptusolje mot bihulebetennelse.

Så i 1887 lot Chamnerland et stort antall eteriske oljer testes i Pasteurlaboratoriet i Paris. dette var den første kjente vitenskalpelige utprøvingen av eteriske oljer.

Etterhvert som flere overbevisende og korrekt utførte forsøk ble publisert, jo sjeldnere ble de eteriske oljene brukt av leger..Rødmer

Takket være Maurice Gattefosse fra frankrike ble de eteriske oljene igjen brakt frem i dagens lys. Han kalles i dag aromaterapiens far. Og i 1928 lanserte han navnet aromaterapi. Maurice var kjemiker, og under en liten eksplosjon i laboratoriet ble den ene hånden stygt forbrent. han stakk den instinktivt ned i et kar med lavendelolje. Slik fant han ut at Lavendel er suveren mot brannskader.

I dag er et stort antall internasjonale forskerer med ulik akademisk bakgrunn engasjert i arbeidet med å gi aromaterapien et fast vitenskaplig fundament. Liker

Ønsker du å lese mere om dette, finner du masse historie i boken :

Naturens Duftende Apotek av Gry Fosstvedt.

 

 

 

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

12.01 | 17:15

...
12.01 | 17:14

hehe, neida ingen rennende neser eller andre ulumskheter

...
12.01 | 16:25

KULT ! :) Ble ikke syk i etterkant? :)

...
12.01 | 15:39

Fryser bare av å lese dette! Way to go Målfrid!!!

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE